Jó reggelt! – Jó napot! – Jó estét! – Kellemes és hasznos időtöltést kívánok a honlapon! dr. Élthes Eszter


GYAKORLATI HOMEOPÁTIA
BETEGSÉGEK – SZERVÁLASZTÁS


HOMEOPATIKUS SZERVÁLASZTÁS
AKUT ESETEKBEN

Javallott homeopátiás szerek betegségcsoportonként az akut tünetek szerint

VISSZA A GYAKORLATI HOMEOPÁTIA OLDALRA

VISSZA AZ AKUT KEZELÉS SZABÁLYAIT BEMUTATÓ OLDALRA


Átmeneti vagy egy adott problémához kapcsolódó panaszoknál (például utazási betegség) vagy akut betegségeknél (nátha, gyomorgörcs) a homeopátiás gyógyszerek kiválasztása nem igényel olyan sok időt, mint a krónikus betegségeknél. A megfelelő szereket ki-ki maga is kikeresheti a tünetei alapján. A következő összeállítás ehhez ad segítséget.


A) BŐRT ÉRT BEHATÁSOK

NEM ALLERGIÁS CSALÁNKIÜTÉS
Figyelem, ezek a szerek nem a krónikus csalánkiütésre valók.
Az allergiás, állandóan visszatérő csalánkiütést alkati kezeléssel lehet csak gyógyítani!

AJÁNLOTT SZERTÜNETCSOPORT
ApisVilágos piros bőrkiütés gyakran élelmiszer vagy gyógyszer fogyasztás után. A kiütések körül vizenyős duzzanat. Hideg borogatásra javul.
Urtica urensÉgő szinte elviselhetetlen csalánkiütés fájdalommal. A hideg fokozza a panaszokat.
CantharisHólyagok, teteje fehér, tartalma víztiszta.
Rhus toxicodendronA bőr foltosan piros, apró hólyagocskákkal, melyek erősen viszketnek. A viszketés meleg borogatásra enyhül.


ENYHE ÉGÉS
AJÁNLOTT SZERTÜNETCSOPORT
ArnikaA fájdalom csökkentésére, amilyen gyorsan csak lehet.
ApisVilágos piros vizenyő, hideg borogatásra javul.
BelladonnaA bőr piros, duzzadt, érzékeny, forró, a meleget szinte sugárzó.
CantharisÉgő fájdalom esetén, Apis-szal váltakozva. Hólyagok, teteje fehér, tartalma víztiszta.
Rhus toxicodendronApró hólyagocskák, melegre és mozgásra javul. Az alvás nyugtalan.


NAPSZÚRÁS
AJÁNLOTT SZERTÜNETCSOPORT
AconitumHirtelen fellépő fejfájás. Erős nyugtalanság, szorongás. A bőr száraz, meleg, kipirult.
ApisErős fejfájás, nyomásra javul. Nyugtalan, kábult. Hideg borogatásra a panaszok enyhülnek.
BelladonnaLüktető fejfájás. Az arc kipirult, verejtékes. A szomjúságot a langyos, meleg folyadék enyhíti. Fényre, zajra a panaszok fokozódnak.
GelsemiumTarkófájás. Kettős vagy homályos látás. A beteg nem szomjas.


NAPOZÁS OKOZTA BŐRBÁNTALMAK, LEÉGÉS
AJÁNLOTT SZERTÜNETCSOPORT
ApisA bőr világos piros, duzzadt, a fájdalom szúró jellegű. Hideg borogatásra a panaszok enyhülnek.
BelladonnaA bőr piros, duzzadt, fénylő, a fájdalom pulzáló jellegű. Érintésre a panaszok fokozódnak.
CantharisÉgő, perzselő fájdalom esetén, ha a bőrön gyulladás és felhólyagosodás mutatkozik.
Urtica urensElső fokú égés és napégette bőr esetén enyhíti a fájdalmat. A hideg fokozza a panaszokat.
Helyileg:
Calendula krém vagy
1:10 hígítású Calendula
oldatos borogatás.


FAGYÁSOS SÉRÜLÉSEK
AJÁNLOTT SZERTÜNETCSOPORT
AgaricusVörös, duzzadt viszkető repedezett bőr, különösen a végtagokon (ujjak, fül). Jégkristály szúrás szerű érzet.
ApisDuzzadt, halványpiros, nagyon. égő, nyomásérzékeny bőr. Hidegre, hideg borogatásra javul.
Rhus toxicodendronVörös, duzzadt, repedezett, viszkető bőr. A viszketés, vakarózásra nem csökken. Éjszaka, hidegre és nedvességre rosszabbodik.
PetroleumA bőr ég, viszket, cserepes, az ujjak begye berepedezett. Hidegre romlik, melegre javul.
PulsatillaKrónikus vénás panaszokkal szenvedő egyéneknél, duzzanat és kékes bőrelszÍneződés. A viszketés a friss levegőn javul.
Nitricum acidumA sebek a legkisebb érintésre véreznek. Tű vagy szilánk érzés. A legkisebb érintés rosszabbodást okoz. Melegre javul.
Arsenicum albumBarnás feketés, a bőr duzzadt, égő, repedezett. Vakarózásra rosszabbodik, melegre javul.


ROVARCSÍPÉS
AJÁNLOTT SZERTÜNETCSOPORT
ApisSzinte minden esetben javasolt. Világos piros égő duzzanat. Hideg borogatásra javul.
LedumSzúnyogcsípésre, illetve annak megelőzésére. A csípés helye hideg, sápadt. Az általános állapot romlik mozgástól, javul pihenésre.
CantharisErősen égető, viszkető, hólyagos rovarcsípés. Hideg borogatásra javul.
HypericumAkkor alkalmazzuk, ha harapás vagy csípés után éles, nyílalló fájdalom lép fel.
StaphysagriaSzúnyogok vagy más rovarok okozta, rendkívül viszkető vagy hurkaszerű duzzanattal járó csípéseknél.B) IDEGI EREDETŰ (ÁTMENETI) PANASZOK

UTAZÁSI BETEGSÉG

AJÁNLOTT SZERTÜNETCSOPORT
IgnatiaMinden esetben.
CocculusKülönösen repülőn való utazáskor. Hányinger, szédülés. nagyfokú gyengeségérzet, aluszékonyság. Nem kívánja a hideg levegőt.
TabacumKülönösen hajón utazás vagy lovaglás esetén. Az arc sápadt, hideg verítékes. Friss levegőre javul. Hányinger, szédülés.
BoraxHirtelen, erős fel-le mozgásnál (pl. lift, repülőgép felszállás, erős hullámzás hajón) hányinger, szédülés, rosszullét.


ÁLMATLANSÁG
AJÁNLOTT SZERTÜNETCSOPORT
IgnatiaA legtöbb esetben. Bánat, felindultság, idegesség váltja ki. Szívdobogás, kellemetlen gondolatok zavarják az alvást.
Rhus toxicodendronÁlmatlanság testi vagy lelki kimerültség következtében.
CoffeaAz alvás és az elalvás nehéz az állandóan jövő-menő rohanó gondolatoktól, ötletektől. Oka lehet egy kellemes hír, vagy az élvezeti szerek túlzott fogyasztása. Arcideg neuralgia. Hideg hatására a tünetek javulnak.
GelsemiumRossz hír után, vizsga előtti félelem, nem tud elaludni.
Argentum nitricumA másnapi vizsgától vagy más stresszhelyzettől való félelem miatt álmatlanság. hasmenés, gyomorgörcs, böfögés kapkodó gondolatok.
Nux vomicaTúlzásba vitt evések, ivások után vagy egyéb élvezeti cikkek fogyasztása után. Hajnali 4 órakor felébred. Reggel nehezen ébred, ingerlékeny, dühös.
AconitumAz álmatlanság testi-lelki sokk, nagy ijedtség után alakul ki. Éjfél körül felébred, nagy szorongással.


VIZSGADRUKK, LÁMPALÁZ
AJÁNLOTT SZERTÜNETCSOPORT
IgnatiaTúlzott zaklatottság és szívdobogás.
GelsemiumIgazából nem tudja megfogalmazni mitől fél. Emlékezetkiesés érzése, gyengeség a lábakban. Hasmenés, vizelési kényszer.
CoffeaOlyan tünetek, mintha sok kávét ivott volna. Igen aktív.
Argentum nitricumMindentől fél, állandóan siet. Félelem embertömegben, magasban, publikumtól. Szédülés, hasmenés. Mindent gyorsan maga mögött akar tudni, menekül.
SiliceaElőre fél mindentől, a magabiztosság hiányzik.
CausticumSzorong, dadog, beszéd közben felcseréli a betüket, szavakat, elmegy a hangja, ügyetlenné válik.
AnacardiumA vizsgadrukk miatt hirtelen mindent elfelejt, annyira szorong, izzad a tenyere, retteg a kudarctól. Szorongása már napokkal a vizsga előtt jelentkezik, nem tud aludni miatta. Dühös. Evéstől javul az állapota.

Feltéve: 2011. július 5.


C) ÉRZELMI MEGRÁZKÓDTATÁSOK

Mai életünkben az emberek sokkal jobban ki vannak téve az érzelmi megrázkódtatásoknak, mint bármikor máskor a történelem folyamán. A szétzüllött családok, a magukra maradt gyerekek, idősek, sőt már a felnőttek is, képtelenek egyedül megbirkózni az élet problémáival, melyek ráadásul érzelmi, lelki szinten szintén sokkal súlyosabbak, mint régen. Így hát az egyént két oldalról is éri baj: egyfelől a világ sokkal kegyetlenebb, az egzisztenciáért, a megélhetésért folytatott harc sokkal nehezebb, másrészt e harcban sokkal inkább magára van hagyva, mint bármikor eddig.
     A napokban mesélte egy tanár, hogy általános iskolájukban van olyan osztály, ahol csupán két, azaz két gyerek él ép családban, azaz két szülővel együtt! Ez elképesztő és borzasztó! Már ma is tele van a világ sérült gyerekekkel, emberekkel, mi lesz itt később, ha a mostani generáció felnő?

Peter Chappell írja könyvében: „Rá kellett jönnöm, hogy kultúránkban még ma is általános az a felszínes gyógyítási modell, mely során a betegség tüneteinek megszüntetésére gyógyszeres kezelést és sebészeti beavatkozást alkalmaznak, holott ez gyakran szükségtelen és hatástalan, sőt kifejezetten káros. Arra is rá kellett ébrednem, hogy napjainkban a betegség okának megértése, a betegséget kiváltó érzelmi reakció okának megismerése és annak megoldása igen hatékony módja általános jólétünk megőrzésének.
     Egy súlyos betegség a családban, egy szerelmi csalódás, nemi erőszak vagy durva testi sértés, egy hirtelen jött válás vagy elszakadás, egy haláleset: mind igen gyakori, drámai hatású érzelmi megrázkódtatások, melyeknél helye van az önálló homeopatikus beavatkozásnak.
     Bizonyos, hogy minden gyerekkori trauma hátterében a gyengédség, az érintés, az értő figyelem és a szeretet kifejezésének hiánya áll. Sok érzelmi megrázkódtatás oka, hogy a szülők csak táplálják és öltöztetik a gyereket, de nem szeretik. Óvodába és egésznapos iskolába adják. Ez haragot, bánatot és a visszautasítottság érzését váltja ki a gyermekből, aki úgy érzi, hogy a világ veszélyes és magányos hely. Úgy nő fel, hogy lénye legmélyén mindig a biztonság hiányától szenved.”

A homeopátiában számos szer segít a különböző érzelmi megrázkódtatások jobb elviselésében, és abban, hogy ezek ne okozzanak testi panaszokat. E szereket minimum C30, vagy ennél nagyobb, C200, sőt C1000 (1M) potenciában kell szedni. Minél magasabb a potencia, annál ritkább adagolásban.

A fotón a Delphinium Staphisagria, magyarul kerti sarkantyúka látható, melynek óvatosan megszárított érett magjaiból a Staphysagria nevű fontos homeopatikus gyógyszer készül.GYÁSZ
AJÁNLOTT SZERTÜNETCSOPORT
IgnatiaMinden esetben. Elég egyedül ez, ha a gyászt állandó sírás, sóhajtozás, nagyfokú érzékenység, „hisztérikus” állapot kíséri. Különben Ignatia után még a következő szerek jöhetnek szóba:
StaphysagriaMagába fojtja a könnyeit. A felszín alatti érzés a harag és a sértődöttség.
PulsatillaÁllandó sírás, de a vigasztalástól és együttérzéstől enyhül. Folyton változó érzelmi és kedélyállapot.
CausticumHosszan tartó bánat, másokért érzett aggodalom, bénító szorongás, gyengeség. Reményvesztett.


SZORONGÁS, PÁNIK
(lásd még VIZSGADRUKK, LÁMPALÁZ alatt)

AJÁNLOTT SZERTÜNETCSOPORT
Arsenicum albumErős nyugtalanság, félelem az egyedülléttől. Nagyon szorong az egészsége miatt, hajlamos a túlzott gyógyszerfogyasztásra.
Argentum nitricumAz idő sürgetésével kapcsolatos feszültség, pánik. Rossz előérzet. Fél a sötét, bezárt helyektől, erős klausztro- és agorafóbia. Mindig siet és szorong.
AconitumAnnyira retteg, hogy biztos benne, hogy meghal. Egy sokk hatására kialakuló félelem és ijedtség. Az összes homeopátiás szer közül ennél található meg a legerősebb félelem.
PhosphorusFél a sötétben, társaságban sokkal jobban érzi magát.


HONVÁGY
AJÁNLOTT SZERTÜNETCSOPORT
IgnatiaA gyerek nem érzi magát jól az otthontól távol, például a nyári táborban. Sír, sóhajtozik.
Phosphorum acidumNémán szenved. Fáradt, apatikus.


CSALÓDÁS, SZERELMI BÁNAT
(lásd még GYÁSZ alatt)

AJÁNLOTT SZERTÜNETCSOPORT
IgnatiaMindenfajta csalódás (pl. álláselvesztés is) első számú szere.
StaphysagriaElfojtott, csendes bánat, méltatlankodással járó harag, megbotránkozás és megalázottság érzése.
Natrium muriaticumHosszan tartó, elfojtott lelkifájdalom csalódás, gyász, megalázottság miatt. Rendkívül érzékeny, vagy folyton sír vagy teljesen képtelen a sírásra.
Phosphorum acidumElfojtja az érzelmeit, a haragját, magában bánkódik. Apatikus.


HARAG
AJÁNLOTT SZERTÜNETCSOPORT
Arsenicum albumKicsinyes, kényszeres rendrakó. Bírál másokat, rosszindulatú. Fél az egyedülléttől.
StaphysagriaElfojtott düh, felháborodással járó düh.
ChinaDüh csendes bánattal. Szerencsétlennek érzi magát. Befelé fordul, szélsőségesen érzékeny az érintésre, ingerlékeny. Erős a fantáziája.
Nux vomicaSzakmai féltékenység, üzleti életben szerzett csalódás, féltékenység. Becsvágyó, ingerlékeny, türelmetlen, ítélkező, durva, veszekedős.


ELSZENVEDETT BÁNTALOM, ERŐSZAK
AJÁNLOTT SZERTÜNETCSOPORT
ColocynthisMegalázás, megszégyenítés, sértettség, harag, melyet nehéz elviselni. Megaláztatás dühvel. (Olyan gyerek szere, aki görcsös hasfájással reagál édesanyja izgatottságára.)
StramoniumA rémület, a halálos rettegés fő szere, több generáción át szükség lehet rá. Elkülönítés, elszigeteltség (pl. inkubátor) miatt kialakuló panaszok. Testi erőszakot, bántalmazást, rablótámadást elszenvedett emberek szere.. Olyan gyerekek vagy felnőttek szere, akik családjában vagy környezetében a durvaság, az erőszak általános. Fél a magánytól, fél az erőszaktól, de gyakran maga is erőszakos. Klausztrofóbia.
StaphysagriaA testi erőszak, a nemi erőszak áldozatai számára, ahol nem a félelem, hanem a düh a fő elem. Az erőszakos nemi közösülés után először Stramoniumra van szükség, majd amikor a sértett fél már túljutott a rémületen, akkor Staphysagriára. Megaláztatás felháborodással. Régi sérelmek.
HyoscamusNemi erőszak, nagyon erős féltékenység, csalódás következtében kialakuló szemérmetlenség és mások megbotránkoztatásának vágya. Feltűnési mánia, hiányos öltözet. Erőszakosság. Szexuális beállítottság. Önzés, rosszindulat.


Feltéve: 2011. július 11.


Ignatia hormonkezelés helyett

A napokban kaptam egy olvasói levelet, melyben többek között ez állt: „Laikusként foglalkozom homeopátiával, több alkalommal is sikerült a családban kisebb panaszokat ezzel a gyógymóddal kikezelni. Igyekszem művelni magamat ezen a területen, vannak homeopátiával kapcsolatos könyveim, azonban mindnél az az érzésem, hogy nagyon fontos információk maradtak ki belőle, akár tudatosan is.”
     Nos, a kedves olvasónak igaza van. A laikusoknak szánt ismeretterjesztő művekből többnyire kimaradnak a homeopátia elveiből a krónikus betegségekkel, az örökletes betegségekkel foglalkozó részek, és azok, melyek a hivatalos orvoslás helytelen módjára hívják fel a figyelmet. Az első kettő nyilván azért, hogy ne ijesszenek el senkit, a harmadik pedig, hogy ne keveredjenek meddő vitába a hivatalos orvostudománnyal és azok képviselőivel.

Pedig nem árt tudni, amivel e honlapnak már eddig is számos cikke foglalkozott, hogy a hivatalos orvoslás nagymértékben járul hozzá a betegségek számának növekedéséhez. Mindenki megfigyelheti magán vagy ismerősein azt a folyamatot, amikor egy egészséges ember, ha egyszer valamilyen panasszal orvoshoz fordul, szinte soha többet nem jön egészen helyre, egyik betegségből a másikba esik.
     Ahogy „A gyógyszerlobby csapdájában” című cikkben szó volt róla, a gyógyszergyárak reklámjai elhitetik a mai emberrel, hogy legkisebb panaszával is forduljon orvoshoz, legkisebb panaszát is gyógyszeresen kezelje, s miután ezt megteszi, ezek mellékhatásaként már valóban meg is betegszik. Példa erre azon nők esete, akiknél a változó korba lépve szívdobogás, szívidegesség jelentkezik (és/vagy hőhullám), amit aztán, ha orvoshoz fordulnak, azok azonnal komoly szívgyógyszerekkel kezdenek el kezelni. S ettől kezdve az asszonyok már soha nem szabadulnak meg se gyógyszereiktől, se újabb és újabb nyavalyáiktól.

Hasonló sorstól menekült meg most egy fiatalember, aki pár héttel ezelőtt a következő tünetegyüttessel ment el orvosához: állandó szapora – 100-as – pulzus, nagyfokú gyengeség, lesoványodás. A laboratóriumi vizsgálatok a pajzsmirigy komoly működésbeli zavarát mutatták ki, ami ellen az orvos hormonkezelést írt fel. A fiatalember megköszönte a receptet, aztán hazament. Édesanyja, aki tudta, hogy fia munkahelyén éppen nagy stressznek van kitéve, és azt is, hogy barátnőjével hónapok óta komoly problémái vannak, tanácsomra Ignatia C 1000-t adott a fiának, kétnaponta, majd háromnaponta egy adagot. A pulzus szinte azonnal normális lett, a fáradtság is kezdett múlni, a szerelmi probléma pedig fokozatosan rendbe jött. Bár eredetileg más homeopátiás szert is akartunk neki adni, végül erre nem került sor, mert az Ignatia egyedül megoldott mindent. A néhány héttel később elvégzett kontrollvizsgálat teljesen normális adatokat mutatott, ami az orvost igen meglepte, mert ilyen gyors gyógyulásra nem számított. A fiatalember csak ekkor vallotta be neki, hogy a felírt hormonok helyett homeopátiás gyógyszereket szedett.
     Az orvos dicséretére legyen mondva, hogy a legtöbb kollégájával ellentétben nem háborodott fel, nem kiabált kuruzslást, hanem azt mondta, hogy ő még ilyen gyógyulást soha nem látott, és ezért szeretne megismerkedni a homeopátiával.

Ez az igaz, most a napokban megtörtént eset tökéletesen tipikus: A hivatalos orvosok soha nem kutatnak az okok után, a beteg lelki, idegi panaszai nem érdeklik őket. Ha mégis, megfelelő szert akkor sem tudnának adni, hiszen az ő rendelkezésükre álló pszichoterápiás gyógyszerek még többet ártanának, mint segítenének. A hivatalos orvoslás csak a tüneteket látja, és azokat próbálja durván eltüntetni, olyan a szervezet működését komolyan befolyásoló szintetikus gyógyszerekkel, melyek aztán valóban beteggé teszik az adott szervet.

A fiatalember pajzsmirigyének semmi baja nem volt, elsősorban a szerelmi bánat, másodsorban a stressz, az izgalom produkálta kellemetlen tüneteit. Ezek tehát nem szervi elváltozás, hanem a lelki egyensúly megbomlása miatt keletkeztek.
     A pajzsmirigy átmeneti helytelen működésének tehát nem szervi, hanem lelki okai voltak. Mondhatnánk, a belső „könnyeknek” valamilyen utat kellett törniük maguknak. Hogy ezt az utat hol találják meg a „könnyek”, az függ az egyén alkatától: az egyiknek a pajzsmirigye bolondul meg, a másiknak a gyomra, a harmadiknak a veséje. De ez még korántsem jelenti azt, hogy ezek a szervek valóban betegek lennének. Csak egyfajta levezető csatornaként szerepelnek, és addig egészen biztosan nem betegszenek meg, amíg a lelki baj hosszabb távon nem állandósul.
     Vagy, amíg nem kapnak káros, a működésükre valóban hatással levő gyógyszert. Ez utóbbi történt volna, ha a fiatalember a hormonokat szedi be. Ettől ugyan nem lett volna jobban, hiszen a bajok oka nem a pajzsmirigyben, hanem a lelkében és az idegeiben volt. Így a hormonok egy valójában – még – egészséges szerv működésébe avatkoztak volna bele, és tették volna ily módon valóban beteggé. Ha az eredeti tünetek elmúltak volna, jöttek volna helyette mások, hiszen a belső „könnyek” termelése megfelelő kezelés nélkül nem szűnt volna meg, és ezért tovább kerestek volna utat maguknak, és ezt az utat egy másik szerven keresztül találták volna meg.

És ezzel visszatértünk a kiindulópontunkhoz. Ama kérdés megválaszolásához, hogy miért van az, hogyha valaki valami bajjal egyszer orvoshoz kerül, az esetek jelentős részében soha többet nem szabadul meg tőlük, és az újabb és újabb kémiai gyógyszerektől.

Feltéve: 2012. június 22.


D) FÉLELMEK, FÓBIÁK

A félelem és fóbia nem azonos az ijedtséggel. Az utóbbi hirtelen jelentkezik, és olyanoknál is előfordul, akiknek egyébként nincsenek fóbiáik. Ha viszont valaki huzamos ideje, esetleg gyerekkora óta fél valamitől, bizonyos tárgyak vagy helyzetek szorongást idéznek elő nála, akkor annak e bajaitól alapos alkati kezeléssel kell megszabadulnia. Ha ez valamilyen ok miatt nem lehetséges, vagy ha már átesett ilyenen, de azért félelmei nem teljesen tűntek el, az az itt felsorolt szerekkel tudja kezelnie, illetve megelőzni panaszait.

Ha a homeopátia semmi másra nem lenne jó, mint hogy komolyan veszi az emberek félelmeit, fóbiáit, ráadásul ezeket nem veszi egy „kalap alá”, hanem megkülönbözteti őket, és mindegyik fajtára specifikus megoldást, azaz szert ad, nos, ha a homeopátia kizárólag csak ezt tudná és semmi mást, már akkor is óriási gyakorlati értéke lenne, már akkor is fantasztikus szolgálatot tenne az emberiségnek. Különösen azért, mert a hivatalos orvoslás ezzel a területtel, az ilyenfajta problémákkal végképp nem tud mit kezdeni.

Pedig az emberek közül sokan szenvednek valamilyen fóbiától, amelynek gyökere gyakran valamilyen rossz, megrázó emlék, vagy valamilyen ismeretlen – általában gyermekkorban elszenvedett – megrázkódtatás. De fóbiát okozhat az iskolában, a tanároktól, vagy később a főnöktől, a munkahelyen vagy közlekedésben, vagy bárhol máshol elszenvedett sérelem, igazságtalanság is.
     Amikor Münchenben tanultam, két embert is ismertem a közvetlen környezetemben, akik a tanulmányaik során elszenvedett rossz tapasztalatok miatt egyszerűen nem tudták átlépni az egyetem küszöbét. Két meglett férfi, az egyik kész orvos, a másik kész építészmérnök, mindketten másodtanulmányaikat folytatták a fogorvosi egyetemen. Az egyiknek e fóbiája miatt abba kellett hagynia tanulmányait, a másik pedig csak nagyon erős pszicho-farmakológiai gyógyszerek állandó szedésével tudta befejezni.

És milyen sokan vannak, akik tériszonytól, a sötéttől, rémálmoktól, különböző állatoktól való félelmüktől szenvednek? Nos, a homeopátia ezekre a problémákra is ismer megoldást. Most ezeknek a szereknek a bemutatása következik.

A fotón a Datura stramonium, egy közönséges mérgező gyom, magyarul csattanó maszlag látható. A friss, virágzás előtt szedett növényből készül a Stramonium nevű homeopátiás szer.KLAUSZTROFÓBIA
Zárt térben jelentkező ideges, megmagyarázhatatlan félelem

AJÁNLOTT SZERTÜNETCSOPORT
AconitumAz ijedtség, a sokkhatás elsőszámú szere. Mint a klausztrofóbia elleni egyik szer, különösen a repülőgépen, a metrón való utazástól, az aluljáróktól fél. A tömeget és a forgalmas utcákat sem kedveli. A szabadban sokkal jobban érzi magát.
Argentum nitricumA rossz előérzet, a vizsgadrukk szere. Nem annyira a zárt térben, mint inkább a magas helyeken érzi magát rosszul, ilyenkor szédül. Alagút, autó, híd, tömeg – ezek mind szorongással töltik el. Az Aconitum mellett ennek van a legtöbb fóbiája. Riadt, lidérces álmai lehetnek.
Calcium carbonicumA komoly alkati szerek egyike, melyet ritkán adnak akut panaszokra. Ugyanakkor a klausztrofóbia egyik legfontosabb szere, különösen fél a magasban, ezért nem szeret reülőn utazni. De ezen kívül is sok dologtól fél még, állatoktól, betegségtől, haláltól, sötéttől, rémtörténetektől stb. Izzadékony és többnyire túlsúlyos. Mindenhez hihetetlenül lassan alkalmazkodik, fél az újdonságoktól, ragaszkodik saját jól bevált módszereihez. Fél a megőrüléstől.
IgnatiaMint a szorongás egyik fontos szere, a klausztrofóbiánál is használható, ha a fő tünetek: Gombócérzés a torokban, sóhajtozás, sírás, remegés.
LycopodiumEz a szer szintén a nagy alkati szerek egyike. Alacsony potenciában főleg felfúvódás, haspuffadás esetén lehet használni. A stressz egyik fő szere. Bár uralkodni szeret, valójában fél az emberektől, ugyanakkor az egyedülléttől és a sötéttől is.
PulsatillaSzédül a magas helyeken, fél a tömegben és a hídon átmenve is. Ugyanakkor vágyik a társaságra, erős a figyelem iránti igénye. Jellemző rá a váltakozó érzelmi állapot. A zsúfolt helyeket elkerüli, nyitott ablaknál szeret ülni. Érzékeny emberek, főleg nők és gyermekek szere. Hajlamos az önsajnálatra. Ez is a nagy alkati szerek egyike, melyet gyakrabban alkalmaznak alkati, mint az akut állapotok kezelésére.
StramoniumA klausztrofóbia fő szere. Ha beszorul valahova, rémületbe esik. Ez a szer fél a legjobban a sötéttől, csak lámpafénynél tud elaludni. Ezért nagyon fél az alagutakban, különösen, ha valami miatt meg kell állni, az aluljárókban, a metróban is. Magas helyeken szédül. A rémület fő szere (lásd ott). Iszonyú rémálmai lehetnek, fél ezen kívül a mély víztől, a lezúduló víz hangjától, a fekete színtől, a fénylő felületektől (pl. tükörtől), kísértetektől, állatoktól. Fél a temetőben is.


AGORAFÓBIA
Tériszony: irtózás nagyobb, nyílt terektől, utcáktól. Tömegben, emberek között jelentkező szorongás

AJÁNLOTT SZERTÜNETCSOPORT
AconitumForgalmas utcán jelentkező szorongás. Többit lásd a klausztrofóbiánál.
Argentum nitricumTüneteket lásd a klausztrofóbiánál.


ÁLLATOKTÓL VALÓ FÉLELEM
AJÁNLOTT SZERTÜNETCSOPORT
BelladonnaAkinek erre a szerre van szüksége, az nagyon fél a képzeletbeli állatoktól, ezen kívül komolyan tart a valóságos kutyáktól és a kígyóktól. Az Aszpirinnel való láz-elnyomásból keletkező panaszok elleni szer. Forróvérű ember, fizikai és érzelmi értelemben egyaránt. Hirtelen ember, ingerlékeny. Jellegzetes tünete a kipirult arcszín, sőt a lángvörös arc, száraz, forró torok és nyelv.
Calcium carbonicumTöbbfajta állattól fél, elsősorban a rovaroktól és a rákoktól, de tart a kutyáktól és a macskáktól is (lásd a klausztrofóbiánál).
ChinaNagyon fél az állatoktól, különösen a kutyáktól és macskáktól. Jellemző tünetei a felfúvódás, a folyadékveszteség okozta kimerültség és testi tünetek. Túlzottan érzékeny az érintésre, a hideg levegőre, a szagokra, a légköri hatásokra. Könnyen felizgatható.
LachesisAkire ez a kígyóméregből készült homeopátiás szer illik, az nagyon fél a kígyóktól. Egyébként nincs baja az állatokkal, és alacsony potenciában nem is nagyon szabad adagolni.
Natrium muriaticumUgyan csak a madaraktól fél nagyon, de kis mértékben több más állatfajtától is tart, például kígyóktól, rovaroktól, rákoktól, egerektől. De fél a betörőktől is, és nagyon érzékeny a zajra, fényre és dohányfüstre. Alkati szer, ezért alacsony potenciában nem igen kell alkalmazni.
StramoniumA szorongás és rémület szere az állatok közül a kutyáktól és a pókoktól fél (lásd a klausztrofóbiánál).


SÖTÉTTŐL VALÓ FÉLELEM
AJÁNLOTT SZERTÜNETCSOPORT
Arsenicum albumElsősorban az egyedülléttől fél, különösen, ha éjszaka, rendszerint 1 és 3 óra között felébred. Talán ez a szer szorong a legjobban az egészsége miatt. A haláltól és a rablóktól is fél. A szorongása testi és mentális nyugtalanságban jut kifejezésre. Érzékeny a zajra és a füstre. Mindig éjszaka érzi magát a legrosszabbul, ilyenkor vannak például asztmás rohamai. Jellemzőek rá az égő fájdalmak és az égető, maró váladékok.
BelladonnaKülönösen magas láz esetén szörnyeket láthat a sötétben, csukott szemmel félelmetes látomásai lehetnek. Felsikolthat az álmában, aminek nem fájdalom, hanem rémület az oka. Túlérzékeny az érintéssel, a fénnyel és a zajjal szemben.
Calcium carbonicumJellegzetességeit lásd a klausztrofóbiánál.
CausticumA szorongás, az aggodalom mások iránt szinte megbénítja, ennek következtében kialakuló mozgásképtelenség, különböző testrészek bénulása, például írógörcs vagy a hang elvesztése. Fél éjszaka egyedül lenni.
LycopodiumJellegzetességeit lásd a klausztrofóbiánál.
PulsatillaJellegzetességeit lásd a klausztrofóbiánál.
StramoniumA sötétségtől, az éjszakai egyedülléttől való szorongás legfontosabb szere. Tüneteit lásd a klausztrofóbiánál.


Feltéve: 2011. július 29.


A belső gyógyulási folyamat lelki megrázkódtatás után

„Lelki gyógyítás homeopátiával” című könyvében Peter Chappell az életünk folyamán elszenvedett lelki traumák homeopatikus szerekkel történő kezeléséről ír. Többek között a következő megrázkódtatásokat tárgyalja: Drámai hatású érzelmi traumák, Házastárs, gyerek halála, Ismétlődő csalódás és bánat, Anyaméhen belüli érzelmi traumák, A nem kívánt gyerek, Születési traumák, A szülőktől való elszakadás, Súlyos testi sértés, Sokk, Árulás, Erőszak stb. A traumák nemcsak lelki, hanem fizikai tüneteket is okoznak, testi betegségeket idéznek elő.
     Miután a szerző bemutatja lelki megrázkódtatások kiváltotta problémák gyógyítására szóba jöhető szereket, tanácsokat ad azok alkalmazására, és leírja a kezelés szabályait. Ehelyütt szól a belső gyógyulási folyamat lefolyásáról.

»Az életünk alatt elszenvedett traumákat a test a sejtek, a szövetek, az egyes szervek, a viselkedés, az emlékek, valamint az érzelmek és a korlátozó gondolatok formájában őrzi meg. Amint megfelelő homeopátiás szer hatni kezd, azaz ingerli az immunrendszert, fokozatosan oldódni kezdenek a feszültségek, a torzulások és az emlékek, a trauma által lekötött energia felszabadul, és életerőként újra áramlani kezd a szervezetben. Ennek hatására a régi fájdalmas érzések szertefoszlanak, a lélek megkönnyebbül. Olyan élmény ez, mint amikor az ember visszatalál régi önmagához, vagy béke tölti be a lelkét.

A homeopatikus kezelés hatására másképpen reagál a régi helyzetekre, nem a rosszul beidegzett gondolat- vagy érzésminták szerint, hanem új módon kihasználja azokat a lehetőségeket, amelyekkel korábban nem élt. Ily módon valódi változás következik be az életében.
     Az energia felszabadulásával a gátlások és az érzelmi görcsök is feloldódnak, a hátizmok feszültsége csökken, az ízületek szabadabban mozognak, esetleg a méhben vagy egy másik belső szervben visszatartott düh elcsendesül. Lehet, hogy az álomban a támadástól való félelem feloldódik, a beszéd közben jelentkező remegés megszűnik, a páciens újra ki mer menni egyedül az utcára. Gyász esetén néhány apró esemény gyakran váratlan, mélyről feltörő sírást vált ki, amikor a páciens a néhány éve elvesztett személyre emlékezik; ez azonban csak átmeneti villanás, az illető gyorsan túljut rajta.

A negatív érzelmek enyhülése láthatóan néhány kisebb esemény által zajlik le, előidézve ezzel a régi érzelmi trauma mélyreható feloldódását. Ám gyakori, hogy a javuláson kívül semmi különös nem történik. Az emberek többségénél ez (lehet) a helyzet. Ha a páciens általában nem figyel túlzottan az érzéseire, akkor felépülése során is hasonlóképpen fog viselkedni; mivel maga a gyógyulási folyamat láthatatlan, a beteg gyakran észre sem veszi.«

Feltéve: 2012. január 24.


E)  SÉRÜLÉSEK ÉS OPERÁCIÓK

1994-ben még nem ismertem a homeopátiát, azt sem tudtam, hogy az mi, de Arnika tinktúránk már volt. Egyszer ugyanis nálunk tett látogatása során egy hölgy felsértette az ujját, amit azonnal lekezelt a táskájában tartott Arnikával. Ő hívta fel a figyelmünket arra, hogy ez a szer mindenfajta sebelülésre kiváló, és a tinktúrája hígítva erős vérzéscsillapító.
     Hogy ez mennyire igaz, azt 1994-ben tapasztaltam meg először, amikor két nappal Rómába történő utazásom előtt a gyalupadon levágtam bal kezem középső ujjának a végét. Rettenetesen ömlött a vér, de az Arnikás borogatásra mind a fájdalom, mind a vérzés intenzitása elviselhető és kezelhető lett. A tinktúrát az útra is magammal vittem és minden nap kezeltem vele a sebet.
     Nem sokkal később megismerkedtem a homeopátiával, és attól kezdve nem csak a tinktúrát, de belsőleg az őstinktúrából készült potenciált bogyókat is használtuk.

Mégpedig utoljára a minap, amikor 8 éves kuvaszom és 10 éves vizslám csúnyán összeveszett. A vizsla a kuvasz lábát harapta meg (csak felületi sebet okozva), a kuvasz viszont a vizsla nyakát, mégpedig olyannyira, hogy mintegy 7 cm hosszúságban teljesen átharapta a bőr minden rétegét. Úgy kellett a két kutyát bottal szétválasztani, az ijedtség, a sokk pedig nem csak a vizslát, de mind a négy kutyát komolyan megrendítette. Szerencsére a harapás nem sértette meg az izmot, a vizsla sebe nem lett koszos, nem volt roncsolt, hanem csak mély, de különben egyenes és tiszta szélű, olyan, mintha operáció előtt egy éles késsel vágták volna fel a bőrét.

Miután szétválasztottuk az ebeket, a vizslának és a kuvasznak azonnal Aconitumot adtam, majd a vizsla sebét először tiszta langyos vízzel, majd a Calendula őstinktúra higított oldatával lemostam. Ezután Arnika C30-at és Calendula D4-et adtam neki, és sebét, amennyire lehetett, bekötöztem. Egy óra múlva már ki mert menni a többi kutya közé. Másnap reggel azonban csak erőszakkal tudtuk az udvarra kivinni, ahol éppen csak elvégezte a dolgát, és azonnal visszament a házba a párnájára. Láthatóan nem csak azért, mert fájt a sebe, hanem azért is, mert újra nagyon félt a többi kutyától! Ekkor megint kapott Aconitum D 30-at, Arnika C30-at és Staphysagria C 30-at. Ezt követően, pár óra múlva, a verekedés után mintegy 20 órával, magától kijött az udvarra, evett, elvégezte a dolgát, és – legalábbis menés közben – már nem sántított! Második nap, azaz kb. 40 órával a sérülése után, már játékba elegyedett az őt nemrégen megtámadó kuvasszal, már ügetve sem sántított, és alig akart a házba visszajönni. Ha nem láttam volna saját szemmel alig két napja a tátongó sebet, nem hittem volna el, hogy mi is történt valójában.

17 évvel ezelőtt ugyanilyen eset játszódott le akkori idős vizslám és fiatal kuvaszom között. Azzal a lényeges különbséggel, hogy – mivel nem ismertem a homeopátiát – nem tudtam magam semmit sem csinálni, a vizslát azonnal kocsiba kellett ültetnem és vinnem a városba az orvoshoz, aki ellátta és összevarrta a sebet. De – természetesen – a sokkot nem tudta kezelni, így a vizsla soha többet nem mert a kuvasz közelébe menni, hátralevő másfél évében rettegve húzódott el tőle. Ezért állandóan figyelnünk kellett, hiszen a kutyák, ha érzik, hogy egy másik kutya fél tőlük, agresszívak lesznek, és csak azért is támadnak.

Most, 17 évvel később, ugyanilyen helyzetben már tudtam, mit kell tennem, mind a seb, mind a kutyámat ért sokk kezelésében. Sajnos, a friss sebről nem készítettem fényképet, hiszen mással voltam elfoglalva. Így a bemutatott két fotó már a második napon, azaz 40 órával a sérülés után készült, de azért a seb nagysága, ha nem is a mélysége, jól látszik, és az is, hogy teljesen tiszta, nincs körülötte fertőzés, nem gyulladt be, nem dagadt meg.

Ahogy könyvemben és a honlap más cikkeiben is írtam, a homeopátiának nem eléggé hangoztatott óriási előnye, hogy az embert függetlenné teszi. És nem is csak azokban az esetekben, amikor teljesen egyedül képes megoldani egy problémát, de olyankor is, amikor csak kezdő lépésként tud valamit tenni. Azaz nem áll kiszolgáltatottan, bénán, cselekvésre képtelenül egy hirtelen fellépő baj láttán.
     Dana Ullman így fogalmaz könyvében az akut betegségekhez összeállított házipatikáról: A homeopatikus „gyógyszerkészlet felbecsülhetetlenül értékesnek bizonyulhat, hiszen máris kéznél van, így gyorsan tudunk segíteni gyermekünknek a többnyire kikerülhetetlen betegségek vagy sérülések kapcsán. Az az ideális, hogyha otthon és (ha sokat szoktunk autózni) a kocsiban is van ilyen csomagunk.”

E beszámoló után következik a különböző sebesülésekkor használatos homeopátiás szerek bemutatása:


ELSŐSEGÉLY, VÉRZÉSCSILLAPÍTÁS
AJÁNLOTT SZERTÜNETCSOPORT
AconitumBármilyen fajtájú sérülés, illetve a baleset során elszenvedett ijedtség, sokk első számú szere. Ugyan az a legjobb, ha mindig kéznél van és így azonnal beadhatjuk, de később is segít a szorongás, ijedtség feloldásában.
ArnikaA legfontosabb szer. Nagyon hatékony mind a belső, mind a külső vérzések csillapítására, a fájdalom csökkentésére. Fokozza a sebgyógyulást, a vérömleny felszívódását. A sérülés utáni sajgó fájdalom, valamint a túlerőltetés miatt keletkezett izomfájdalmat is csökkenti. Műtét előtt és után is javallott, valamint régi, sokszor évtizedekkel korábbi sérülések esetén.
Arnika krémIzomfájdalmak, ficamok, húzódások kezelésére.
Arnika tinktúraErős hígításban csökkenti, elállítja a vérzést. Hígítatlanul tilos nyílt sebre feltenni!
CalendulaHomeopatikus antiszeptikum. Nyitott sebeknél gyógyító és fertőtlenítő hatású. Belsőleg tablettában vagy bogyóban, illetve külsőleg, körömvirág-krém vagy tinktúra formájában is használatos.
Calendula tinktúraHigított oldatával elállítható a vérzés, megelőzhető a fertőzés. Nagyon erős a sebgyógyulási hatása, ezért mély sebeknél nem szabad alkalmazni, hogy a bőr nehogy azelőtt záródjon, mielőtt a mélyebben fekvő szövetek megfelelően regenerálódtak, mert ez tályog képződéséhez vezethet.
PyrogeniumHa a seb gennyesedni kezd.


BŐRSÉRÜLÉSEK
AJÁNLOTT SZERTÜNETCSOPORT
StaphysagriaMind a sérüléseknél, mind a műtéteknél keletkező vágott, metszett vagy szúrt, mélyre ható, nem szennyezett sebeknél.
HypericumUjjak, talp, általában ideglefutás menti szúró fájdalmak enyhítésére. Fertőzött, mély sebeknél enyhén higított tinktúra javasolt. Ha erős nyilalló fájdalmak keletkeznek belsőleg 6-os vagy 30-as potenciában.
LedumHarapott, szúrt sebek esetén csillapítja a fájdalmat, segíti a sebtisztulást. Ha a bőrsérülés utáni kékesfekete elszíneződés az Arnica hatására nem múlik el, akkor ezt a szert kell alkalmazni. Első szer a szem körüli vérömleny kezelésére, valamint a kemény tárgyak okozta zúzódásokra.
ChamomillaHorzsolt sebeknél, nyugtató, fájdalomcsillapító hatású.
CoffeaFőleg felnőtteknél a fájdalomtűrés javítására.


IZOM-, IZÜLETEK-, ÍN- ÉS SZALAGSÉRÜLÉSK
AJÁNLOTT SZERTÜNETCSOPORT
RutaLeghatásosabb Arnikával felváltva. Rándulás, ficam vagy ínhúzódás esetén. A sérült rész meleg. Térd, könyök sérüléseinél. Zúzódásoknál is, ha a bőr alatt kemény csomó képződik.
Rhus toxicodendronFicam esetén az Arnica a kezdeti duzzanat csökkentésében hatékony, míg a Rhus-t magában a ficamnak a gyógyulását segíti elő. Olyankor a leghatásosabb, amikor a kezdeti mozgás nagyon fájdalmas, de az izület bemelegedésével a fájdalmak enyhülnek. Túlerőltetés esetén fellépő fájdalmak esetén is hatékony.
LedumElsősorban azon gyerekeknél segít, akik gyakran kificamítják a bokájukat.


CSONTTÖRÉS, CSONTHÁRTYA-SÉRÜLÉS
AJÁNLOTT SZERTÜNETCSOPORT
SymphytumHa a bőr kékesfeketén elszíneződik a sérülés körül, mind a csonthártya sérülésére, mind a csonttörés gyorsabb gyógyulására alkalmas, belsőleg és külsőleg, krém formájában is használatos. Az arccsontok és a szem körüli csontok sérülésénél is ezt a szert kell adni.
RutaA csonthártya sérüléseit, a térd, a sípcsont, a könyök sérüléseit.
BryoniaBordatörés esetén ezt kell adni, és akkor is, ha a többi szerre nem múlik jelentősen a fájdalom.


IDEGSÉRÜLÉS
AJÁNLOTT SZERTÜNETCSOPORT
HypericumElsőként alkalmazandó szer az idegek vagy az idegekben gazdag testrészek sérülése esetén. Például: becsípett, zúzódott kéz-, lábujjak, a gerinc sérülését okozó esések, fejet ért ütés, sérült metszőfogak vagy nyelv. Hasznos szer a végtagok fantomfájdalma, sérülések után fellépő bármilyen neurológiai panasz esetén.


FEJSÉRÜLÉS
AJÁNLOTT SZERTÜNETCSOPORT
ApisNyomó jellegű fejfájás. A beteg nem szomjas, nyugtalan, jót tesz a fejfájására a hideg borogatás.
Gelsemiumtarkótáji fejfájás, a beteg kába, tompult, nem szomjas.
HypericumNyílalló fájdalom sugárzik szét a sérülés helyéről.
Natrium sulphuricumA fejsérülés után pár nappal kezdődő, erős fejfájás, esetenként kapapáló, éles fájdalom és hányinger esetén. Jótékony hatású a nehéz szüléssel világrajött csecsemőknél.


SZEMSÉRÜLÉS
AJÁNLOTT SZERTÜNETCSOPORT
SymphytumAz arcra mért ütés következtében sérült szemgolyó és arccsont gyógyítására. Ezenkívül olyan károsodások gyógyítására, melyek a szemkörnyéki szöveteknek vagy magának a szemnek korábbi sérüléseiből maradtak vissza.
LedumA véraláfutásos szem kezelésének elsődleges szere. Hathatós fájdalomcsillapító is egyben és meggyorsítja az elszíneződés felszívódását.
Calendula tinktúraBármelyik más, bensőleg adott szerrel kombinálva adhatjuk. Egy rész tinktúrához tíz rész – lehetőleg – steril vizet adunk, és azzal borogatjuk a szeme, illetve cseppentünk a szembe.


A legfontosabb szerek felsorolása a sérülés helye szerint:

minden esetben: Aconitum és Arnica
– ín és szalag: Ruta
– izom: Arnica, Ruta
– izület: Rhus-t, Ruta
– rándulások, ficam: Ledum, Rhus-t, Ruta
– csonthártya: Ruta, Silicea, Symphytum
– csonttörés: Calcium-phosphoricum, Symphytum
– ideg: Hypericum
– fej: Arnica
– szem: Calendula, Ledum, Syphytum
– fog: Hypericum, Ruta
– medence, hasi szervek: Bellis perennis
– hátgerinc, farokcsont: Hypericum
– borda: Bryonia
– lábujj, körömágy: Hypericum

Feltéve: 2011. október 21.

hamarosan folytatódik

VISSZA
KEZDŐLAP         ÉRDEKESSÉGEK         HÍREK         SAJÁTVÉR TERÁPIA         ELMÉLETI HOMEOPÁTIA

GYAKORLATI HOMEOPÁTIA            ALKATI KEZELÉS            GALÉRIA            GYAKORI KÉRDÉSEK

LEGÚJABB FRISSÍTÉSEK            KERESÉS A HONLAPON            KAPCSOLAT            HASZNOS LINKEK