Jó reggelt! – Jó napot! – Jó estét! – Kellemes és hasznos időtöltést kívánok a honlapon! dr. Élthes Eszter


A  LEGFONTOSABB  ALKATI  SZEREK,
SZEMÉLYISÉGTÍPUSOK


ARSENICUM ALBUM (ARS)

Kulcstünetek:
Túlzott rendszeretet, nyugtalanság, szorongás, akadékoskodás, álmatlanság, félelem a betegségektől, a haláltól, a rablóktól. Kicsinyesség, birtoklási és gyüjtögetési vágy, a belső bizonytalanság miatt. Nagyon jellemzőek az égető fájdalmak, amelyek forró italtól vagy forró dolgoktól enyhülnek. Égető váladékok, az orrlyukak kivörösödése, a nátha klasszikus jelei. Asztma, melynek rohamai éjszaka erősödnek, és ami a nátha következményeként alakult ki, miután a megfázás az antibiotikumok szedése miatt a beteg mellkasára húzódott.

Az Arsenicum típusú személyiség kényszeres rendrakó. Dolgai tökéletes rendben sorakoznak a helyükön. Pedantériája, túlzott aggodalmaskodása miatt akár takarítani is kezdhet a szobájában, annak ellenére, hogy meglehetősen betegnek érzi magát. Olyan is előfordul, hogy éjszaka felkel, hogy rendet rakjon a szekrényében.

Az ilyen típusú emberek rendszerint nagyon nyugtalanok, ennek lehet valami konkrét oka, de lehet ez pusztán egy meghatározhatatlan, szorongó érzés is. A szorongás testi és mentális nyugtalanságban jut kifejezésre. Kényszerét érezheti annak, hogy az ágyból a fotelba, a fotelból az ágyba, az egyik szobából a másikba vonszolja magát. Tele van félelmekkel, ha beteg, úgy érzi, állapota rosszabbodni fog. Betegségét jóval súlyosabbnak képzeli, mint amilyen az valójában. Leginkább az Arsenicum típusú ember szorong az egészsége miatt, ő foglalkozik ezzel a legtöbbet, állandóan orvosokhoz jár, és minden ismerősének részletesen beszámol tüneteiről.
     Szorongása fokozódik, amikor egyedül van, ezért igényli a társaságot, másokkal szemben meglehetősen követelőző. Elvárja, hogy a többiek készenlétben várják jelzéseit, hívásait. Megkönnyebbül, ha beszélhet, különösen, ha betegsége a téma. Könnyen megijed, különösen akkor esik pánikba, ha nincs mellette senki, vagy sötét van.
     A bizonytalanságot, illetve az ebből eredő szorongást a pedantériával és mások irányításával, mások birtoklásával próbálja legyőzni. A rend és a birtoklás által biztonságban érzi magát. De ennek nincs tudatában.

Az Arsenicumot a „lovak szeré”-nek is nevezik, mivel az e szert igénylő emberek hasonlítanak a lovakhoz: erőteljesek és kitartóak, ugyanakkor nagyon nyugtalanok, túlfeszítettek, könnyen megrémülnek.

Az Arsenicumot igénylő betegre az a legjellemzőbb, hogy tünetei éjfélkor vagy nem sokkal éjfél után jelentkeznek. Az Arsenicum-alkatú gyermek arra ébred, hogy lázas, fáj a feje, nehézlégzése vagy valamilyen emésztőszervi panasza van.

Nagyon jellemzőek az égő fájdalmak és az égető, maró váladékok. Égő érzés jelentkezhet a fejben, a torokban, a gyomorban, a hólyagban vagy a méhben. Maró váladék ürülhet a szemből, az orrból vagy a hüvelyből, a beteg a vizelet vagy a széklet ürítése közben is égő érzésről panaszkodhat. Az égő jelleg ellenére a fájdalom mégis melegtől, meleg borogatástól enyhül.
     Bár a tünetek égő érzéssel járnak, az Arsenicum-ember rendszerint nagyon fázós. A nátha, a melléküreg-gyulladás, a köhögés vagy az allergia átfázás következményeként alakulhat ki.
     Az Arsenicum alkat első számú betegsége az asztma.

Ha beteg, teljesen kiszáradhat a szája, és emiatt erős szomjúságot érezhet, mégsem iszik mohón. Alkalmanként csak pár korty vizet fogyaszt. Állapotára gyakran van rossz hatással a hideg étel vagy ital, különösen a tej vagy a fagylalt, a búzából készült ételek, a cukor és a kávé. A túl sok dinnye; földieper vagy más gyümölcs fogyasztása sem tesz jót. A meleg étel vagy ital viszont enyhülést hoz.

Az ilyen típusú emberre az is jellemző még, hogy nagyon finnyás. Nagyon válogatós abban a tekintetben, hogy milyen ételt szeret és milyet nem, milyen játékot akar játszani, mely helyeket szereti. Tulajdonképpen minden témával kapcsolatban határozott nézetei vannak. Megrögzött gondolatai vannak arról is, mi a leghelyesebb és legjobb módja a dolgok megértésének és elintézésének, és rendszerint nem toleráns mások meglátásaival és módszereivel szemben.

Az Arsenicumra jól reagáló betegek általában nagyon érzékenyek a zajra. A zaj nyugtalanítja őket. A szagokra is érzékenyen reagálnak, főleg a füstre, a benzinre vagy a parfümökre. A test jobb oldalán rendszerint több tünet fejlődik ki, mint a balon.

Bár az Arsenicum album is a mélyreható polychrestek közé tartozik, akut panaszok esetén alacsony potenciában (általában C 12) is használatos. Ezen akut panaszok közé elsősorban a heveny görcsökkel, gyomorégéssel, hasmenéssel járó gyomorrontás tartozik. Ha valaki azzal rontotta el a gyomrát, hogy sokat evett, akkor a megfelelő szer a Nux vomica, de ha a gyomorrontást ételmérgezés okozta, akkor Arsenisum album a helyes gyógyszer. A gyomor-bélfertőzést rendkívüli gyengeség, félelem, ájulás, az arc sápadtsága, az igen folyékony széklet ürítése után pedig égő végbélfájdalom.

Feltéve: 2011. október 26.

VISSZA AZ ALKATI SZEREKHEZ


NATRUM MURIATICUM (NAT-M)

Egyszerű konyhasó (NaCl, Natrium chloratum). Ezen lehet a legszemléletesebben bizonyítani, hogy a homeopátia a potenciálással a leghétköznapibb anyagokból is teljesen új minőséget tud előállítani. A Natrium muriaticum, azaz konyhasó esetében ez azt jelenti, hogy míg a só nagy mennyiségben betegséget, sóretenciós tüneteket okozhat (például ödéma, magas vérnyomás), közepes mennyiségben semleges hatású ízesítő, addig a végtelenül kicsi, de potenciált mennyiségben erős gyógyító hatással bír.

Beállítottság, viselkedés:
A Natrum muriaticum alkattal az élet minden területén találkozhatunk: természete szerint felelősségteljes ember, vagy hivatásos segítő, aki mindenkit meghallgat, de ő maga keveset beszél az érzéseiről. Lehet, hogy valaki évek óta barátkozik egy Natrum muriaticummal, mégsem ismeri igazán. Magányos típus. Legjobban a zárkózottsággal jellemezhető. E tulajdonsága miatt a környezete erősnek hiszi. Nem szívesen vegyül el a társaságban.
     Szociálisan érzékeny, jól kommunikál, mint egy hatékony szakember, de érzelmileg rendkívül sérülékeny. Nem csak a bírálattól, de a dicsérettől is zavarba jön.
     A legnagyobb lelki sérülést az elutasítás, az árulás, a csalódás, főként a szerelmi csalódás jelenti számára. Mivel érzelmileg nagyon sebezhető, ez a csalódás egész életét végigkíséri, amiről gyakran csak visszatérő álmai tanúskodnak. Szavait és tetteit gyakran a külvilággal szembeni túlérzékenysége határozza meg.

Kiváltó ok:
Fájdalmasan szenved az élet tragikus eseményeitó1, főként a megaláztatástól, az elutasítás, az árulás, a rossz előérzet, a rossz hírek és ijedtség miatt; valamint, ha nevetségessé válik, vagy kigúnyolják. Nagyon önálló és független ember. Rendszerető. Nagyon konzervatív, nem szereti és fél a változásoktól.

A Natrium muriaticum ritkán sír, ha igen, akkor is egyedül. A szeméből gyakran kiolvasható a hosszú ideje tartó szenvedés és bánat, a végtelen tengerhez mérhető szomorúság. Nem tud mit kezdeni az együttérzéssel, ezért a kívülálló számára úgy tűnik, hogy nem szereti, ha együttéreznek vele és vigasztalják.
     A só-alkatok mindig az elkülönültség és feloldódás, formátlanság és megformálódás, vagyis a keletkezés és elmúlás, az élet és a halál nagy kérdéseivel foglalkoznak. A konyhasó-alkatú ember szikár, szívós, egyenes, állhatatos, kitartó és hűséges.

A Natrium muriaticum felelősségteljes, ezért szülőként igyekszik törődni gyermekeivel és minden anyagi támogatást biztosít számukra, de nem öleli magához őket elégszer, mert ő maga iszonyodik a testi érintéstől. Így szeretetét nem igazán tudja kifejezni. A Natrium muriaticum apa esetleg egyáltalán nem mutatja ki, hogy szereti a gyermekeit.

Gyakran már kora gyermekkorában felelősségteljes helyzete van a családban, mint a legidősebb testvérnek, vagy mint aki segít az édesanyjának a testvérek ellátásában. Hamar megtanulja, hogy ezzel dicséretet vív ki magának – ami silány szeretetpótlék, de a kínálatból még mindig a legjobb. Sok szeretetet és gyengédséget igényel, de miután nem tud kapcsolatot teremteni másokkal, ezt a szeretetet még a szüleitől sem kapja meg.
     Kamaszkorában – talán már túl egy szörnyű csalódáson – óvakodik a partnerkapcsolatoktól, mert fél egy újabb elutasítástól. Előfordul, hogy biztonságot nyújtó tevékenységekbe, például olvasásba vagy zenehallgatásba menekül. Korát meghazudtolóan okos és komoly. Egy csoportban vagy az osztályban is elszigetelheti magát, mert mindig félrevonul, inkább egyedül van, sokszor csak azért, mert nem ismeri a kapcsolatkialakítás formáit. Zárkózottsága, egyedülléte miatt a saját maga alkotta világban él, ezért gyakran nem érti a vicceket, nem képes tréfálkozni. Arra vágyik, hogy ne bántsák, és ő sem akar megbántani senkit. Hűvös és kimért embernek látszik, holott legbelül egyáltalán nem az.
     Felelősséget vállal másokért. Különleges képessége van mások meghallgatására. Igen együttérző emberekkel, állatokkal. Nem bírja nézni mások szenvedését. Igyekszik elkerülni, hogy másokat megsértsen, ezért állandóan kontrollálja magát.

A Natrium muriaticumra az a leginkább jellemző állapot, hogy kívülről figyeli a többieket. Sokkal szívesebben néző, mint résztvevő. A történéseknek nem részese, hanem csak szemlélője akar lenni. Ez még érzelmi életére is igaz: nem feltétlen akar a szeretett vagy tisztelt lények közelébe kerülni, hanem csak messziről bámulja őket.
     Ezért mindkét nemű Natrium muriaticumnál előfordulhat, hogy egy elérhetetlen emberbe lesz szerelmes. Az is gyakori, hogy a partnere külföldön vagy távoli városban él, például ott tanul. Tehát a Natrium muriaticum úgy tarthat fenn érzelmi kapcsolatot, hogy nem kell elviselnie a számára oly fenyegető közelséget.

Dr. Med. Vassilis Ghegas homeopata a Nat-m asszonyt ezzel a tipikus esettel írta le: „Partnerével elmegy egy társaságba, ő maga nem vegyül el, nem beszél sokat, de mindent lát és érzékel maga körül. Később pontosan el tudja mondani, ki volt őszinte, ki nem. De ha ugyanezen a partin valaki figyelmet szentel rá, akkor megijed, elpirul és elveszti az objektivitását. És azt gondolja, hogy ez az ember is hasonlóan érez, mint ő. De az is előfordulhat, hogy ezt arról gondolja, akinek nem ő, hanem aki neki tűnt fel.”

A Natrium muriaticum felnőtt klasszikusan a felelősségteljes, hivatásos segítő. Rendkívül jó munkaerő; nem neki való azonban az olyan beosztás, amelyben jó kapcsolatteremtésre és tárgyalóképességre lenne szüksége. Ha túl sokat beszélt, akkor bűntudatot érez. Könnyen érzi magát bűnösnek.
     A sóalkatú emberek egy része nehezen mondja el tüneteit, bánatát. De ha úgy érzi, hogy meghallgatóra, érdeklődőre talált, akkor kinyílik. (Ez a nyitottság könnyen félrevezetheti a tapasztalatlan vagy nem eléggé alapos homeopatát.) Bár a Natrium muriaticum nem sír mások előtt, mégis előfordulhat, hogy miután már megnyílt és a bánatáról beszél, erőteljes, hisztérikus zokogásba tör ki, a régóta elfojtott szomorúság ilyen hirtelen szakad fel belőle.

A Natrium muriaticum nagyon gyakran a saját legrosszabb ellensége. Ahogy a só konzervál, visszatart, úgy nem képes a sóalkatú ember elengedni a kellemetlen eseményeket, fájó emlékeket, gyötrő gondolatokat. Mindent túlságosan a szívére vesz, „személyére vonatkoztat”. E kettő együtt hat oda, hogy évekig képes ugyanazon a kellemetlenségeken rágódni. A dolgokat mindig a legsötétebb oldalukról nézi és ítéli meg. Rövid távon a teljes reménytelenség jellemzi, de álmodozni, hosszútávú, és főleg reménytelen terveket szőni nagyon szeret.

Kulcstünetek:
A Natrium muriaticum fő hatóterületei az elme, a szív, a máj, a lép és a vér. Gyakoriak az emésztési zavarok, a vérszegénység.
     Mindenekelőtt szereti a sós ételeket és a csokoládét. Nem szereti a húst, a zsíros ételeket. Érzékeny a zajra, a fényre és a dohányfüstre. Alig bír felkelni, kedvetlenül kezdi a napot. Rosszabbodás érintéstől, sok beszédtől, párás melegtől. Fél a betörőktől. Hisztérikus. Izomrángások. Álmatlanság régi sérelmek, kellemetlen események miatt. Lesoványodott nyak. Olyan gyermekek szere, akik későn kezdenek el beszélni.
     Minden hatással szemben túlérzékeny. Nagyfokú gyengeség- és fáradtságérzet. Elég feledékeny, de azt kiválóan megjegyzi, amit mások mondanak. Megbízható, és nehezen viseli mások megbízhatatlanságát, pontatlanságát. Jó megfigyelő. Őszinte, kifejezetten utálja a hazugságot és mindenfajta változást. Arckifejezése mindig tökéletesen elárulja pillanatnyi lelkiállapotát, valamint a másikról alkotott pozitív vagy negatív véleményét.
     Hajlamos, hogy folyton analizálja saját magát. Babonásan hiszi, hogy a kibeszélés befolyásolja a valóságot, például, ha panaszait elmondja, akkor azok erősebbekké válnak. Beszédessége miatt érzett bűntudata miatt ez rendszerint így is történik.

Fő panaszai a fejfájás és a migrén, valamint a szénanátha. Akut esetben ez a homeopátiás szer alkalmasabb a fejfájás gyógyítására, mint az Aszpirin. A napon rosszabbodik az állapota, különösen a fejfájása erősödik. Alacsony vérnyomás. Fekélyek és bélgyulladások. Hátfájás, ami enyhül, ha a páciens kemény felületen fekszik. Gyenge vérkeringés, ezért hideg végtagok. Folyadékgyűlemek, ödémák.
     Allergiák és ekcéma. Csalánkiütés. Túl száraz vagy túl zsírós bőr. Száraz nyálkahártyák. Az anyagcserék hibás kiválasztása a bőrön keresztül. Erős hajzsírosodás.
     Nevetés közben könnyezik. Állapota, fizikai tünetei javulnak egy kiadós nevetés hatására. Jobban érzi magát a rendszertelen étkezéstől. „Kitűnően érzem magam, amíg nem kell ennem”, gyakori mondat egy Nat-m alkattól, bár a kihagyott vagy elkésett étkezés fejfájást okozhat nála.

A Natrium muriaticum kifejezetten alkati szer, amit nagyon ritkán használnak akut panaszoknál. Néhány ilyen akut eset, amikor Natrium muriaticum alacsony potenciában is használható:
     Lumbágó és hátfájdalom, amikor a keményen való fekvés javulást hoz.
     Fejfájás, amely délelőtt 10 órakor kezdődik, és hideg vizes borogatástól, valamint a naplementével javul.
     Influenza esetén, ha a hidegrázás a mutató- vagy a lábujjnál kezdődik, és onnan terjed ki az egész testre. A láz 10 órakor a legmagasabb, és ajakherpesz is megjelenik.

Az alkati szerekkel foglalkozó leírásokban ez a szer az, amely kimagaslóan a legnagyobb részt foglalja el. A szakirodalom szerint a nyugati társadalmakban a legelterjedtebb alkat. Catherine Coulter, aki az alkati szerek nagymestere, legjobb elemzője és leírója, megemlíti, hogy a modern világ az újabb évtizedek Natrium muriaticum-alkatait sok dologban megváltoztatta, így azok több mindenben különböznek az őstípustól. Coulter 80 oldalon keresztül tárgyalja a Natrium muriaticum alkatot, annyi tudással, annyi hozzáértéssel, hogy mindenkinek csak ajánlani lehet, hogy ha teheti, olvassa el.

Szerintem a Nat-m alkat korunkban nem gyakori, legfeljebb többen vannak, akiket egy csalódás ilyen állapotba hoz. (Ezért is tartják a Natrium muriaticumot az Ignatia – az akut bánat – krónikus szerének, azaz annak az állapotnak, amikor a bánat, szomorúság belevésődik az emberbe, teljesen átitatja, rögzül benne, s azáltal már nem csak a lelkében, de testében is nyomot hagy.) Ilyenkor egyetlen adag magas potenciájú Nat-m is nagyon sokat segíthet.
     Az egyetlen igazi Natrium muriaticum, akit ismerek, bár legtöbb tünete alapján Nat-m alkat, és ő maga túlérzékeny, de másokkal szemben a durva otrombaságig menően érzéketlen, ami kifejezetten ellene mond e szer sajátosságainak. Ezek az ellentmondások egyébként nem ritka jelenségek, ezért is ajánlom újra meg újra, hogy inkább az objektív testi tünetek alapján érdemes az alkati szert kikeresni.

Az alkati szereknél nem szabad megfeledkezni arról, hogy ahhoz, hogy valakinél segítsen egy szer, nem szükséges, hogy az illető minden arra a szerre jellemző tulajdonsággal bírjon. A szerre jellemző tulajdonságoknak nem a száma, hanem a különlegessége, a feltűnősége, a jellegzetessége a döntő a szerkiválasztásnál. Ha valakinél nem található meg egy alkati szer minden tünete, vagy még a többsége sem, az még nem zárja ki, hogy ez legyen az aktuális szere. Ehhez elegendő kevés, vagy valami kirívó, más szernél egyáltalán nem, vagy csak kis mértékben megtalálható tulajdonság is.

VISSZA AZ ALKATI SZEREKHEZ
Feltéve: 2011. november 30.
KEZDŐLAP         ÉRDEKESSÉGEK         HÍREK         SAJÁTVÉR TERÁPIA         ELMÉLETI HOMEOPÁTIA

GYAKORLATI HOMEOPÁTIA            ALKATI KEZELÉS            GALÉRIA            GYAKORI KÉRDÉSEK

LEGÚJABB FRISSÍTÉSEK            KERESÉS A HONLAPON            KAPCSOLAT            HASZNOS LINKEK