AJÁNLOTT  REPERTÓRIUMOK

Az akut esetek kezeléséhez magyar nyelven is számtalan segédkönyv áll az érdeklődők rendelkezésére, köztük olyanok is, melyekben a szerzők a pontos adagolást is feltüntették. Ugyanakkor ezeket a műveket túlnyomó többségükben vagy a BOIRON cég finanszírozza (pl. „Homeopátia napjainkban”), vagy Indiában tanult homeopaták (pl. a Rovi házaspár) írták, ezért az adagolás elfogult, vagy az európai viszonyokra nem feltétlenül alkalmazható.
     Ezért még az akut panaszok kezeléséhez is hasznos, ha a magyar olvasók megismerkednek a különösen európai német nyelvterületen és Amerikában szokásos adagolási szabályokkal. Ezért a mai nappal (2013. január 28.) elkezdtem a legfontosabb homeopátiás szerek ajánlott potenciáinak a bemutatását.

Az alkati kezeléshez azonban nem csak az elmélet és a gyógyszerképek ismerete szükségeltetik, hanem egy jó vagy több jó repertórium, még pedig – szerintem – nyomtatott és nem online formában.
     Magyarul csak a Phatak és a Chappell repertóriumok kaphatók. A Phatak repertórium – C. M. Boger repertóriuma alapján készült – nagy előnye, hogy abc sorrendben tünteti fel a tüneteket. Ugyanakkor az egyes rubrikákban nagyon kevés három, sőt két, értékű szer található, sokszor egyetlen egy sem. Összehasonlítva a többi komoly repertóriummal, látható, hogy sokkal kevesebb adatot tartalmaz, mint azok.
     P. Chappell repertóriuma nagyon jó, de szinte csak a lelki tüneteket tartalmazza, így egyedül ez sem elegendő egy alkati kezelés lefolytatására. (A Chappell könyv internetes elérhetőségét már megadtam.
http://www.scribd.com/doc/65173542/Lelki-Gyogyitas-Homeopatiaval-Onsegit%C5%91-Kezikonyv-Peter-Chappell
Többeknek sikerült megtalálniuk, de nem tudják letölteni. Nos, nekem egy kedves olvasó elküldte a letöltött egész könyvet, tehát én ugyan nem tudom hogyan, de a könyv a megadott helyről igenis letölthető – 31293 KB nagyságú, a képen a 192. oldal alsó fele látható.)
Megkértem egy olvasót, hogy írja el részletesen, ő hogyan töltette le a könyvet. Ezt a választ kaptam:
     Jobb oldalt van egy felirat: Download or Printer – erre rákattintottam.
     Kijön egy újabb felirat, erre rákattintva: – Sign upwithout Facebook
     ez alatt van 3 üres rubrika abba kell beírni az email címet és jelszavat. ezt megtettem, alatta – Sign up - rákattintottam.
     Újra megjelent a Download or printer felirat, rákattintottam és kiadott egy ikont:
     Download this document : dokumentum nagysága, neve és alatta kellett rákattintani a Download Pdf feliratra és letölteni (a pdf formátumot kell választani, a txt nem használható).

Új információ 2014. november 5-ről: Egy olvasó szerint az itt megadott linken már nem lehet letölteni Chappell könyvét. Helyette. a következő link alatt található meg:
http://data.hu/get/3647018/Lelki_gyogy_homp_val_01.pdf?pid=3612024477


Több neves szerző repertóriumának ismeretében csak azt tudom mondani, hogy a legjobb, legkönnyebben használható repertórium O. Boericke repertóriuma (amit többnyire W. Boericke MM-jével egy kötetben adják ki, ahogy ezt a LINK oldalon bemutattam).

A Boericke-könyvet újabban kettéválasztották, az olcsóbb kiadásban csak a Materia medica van benne (és esetleg "mit therapeuthischem Index") – ezt nem érdemes megvenni. Az igazi Boericke könyvben (William Boericke: Homöopathische Mittel und ihre Wirkungen - Materia medica und Repertorium - ez utóbbi már O. Boericke munkája) a Materia medica és a Repertorium is benne van, ez sajnos 98 euro mindenütt, az amazon.de-nél is (2013. január 28-i adat).

Az interneten található egy német nyelvű oldal, ahol az elsősorban német nyelvterületre olcsón küldhető repertóriumok címei vannak felsorolva, árral és annak a cégnek a megnevezésével, ahonnan a könyvet meg lehet rendelni.
     Az oldal címe:
http://www.dusparst.com/repertorium
repertorium homoeopathie Preisvergleich - bis zu 86% Rabatt! - dusparst.com

A legtöbb repertórium e két cégnél rendelhető meg – az amazon.de-n kívül:
     www.narayana-verlag.de és a www.irl.de

Az elsőn a következő könyveket tudom ajánlani (2013. januári adat):
http://www.narayana-verlag.de/Hauptwerke/c15_56
     Német nyelven:
         1. Clemens von Bönninghausen: Therapeutisches Taschenbuch –Best.-Nr. 02533 – 29.- Euro;
         2. James Tyler Kent: Repertorium der homöopathischen Arzneimittel – Taschenbuchausgabe –Best.-Nr. 04166 –65.- Euro;
         3. Roger van Zandvoort: Repertorium Universale dt. – Best.-Nr. 00244 –79.- Euro.

    Angol nyelven:
         1. James Tyler Kent: Repertory (Mini Size) of the Homoeopathic Materia Medica – 1582 Seiten (mini formátumban), Best.-Nr. 00052 – 18,95 Euro.

A másodikon:
http://www.irl.de/osckategorien/buecher-deutsch//repertorien-symptomenlexikon.html?gclid=CP6bmvTFhLUCFYVZ3godBjgAqQ
     Német nyelven:
         1. von Gypser / Bönninghausen: Bönninghausens Therapeutisches Taschenbuch – 49,99 Euro;
         2. Blackwood A.L.: Praktische Materia Medica - mit klinischem Repertorium – 64,00 Euro.
         3. Kent: Repertorium der homöopathischen Arzneimittel - 3. korrigierte Auflage - TASCHENBUCHAUSGABE – 65,00 €
         4. Roger van Zandvoort: Repertorium Universale - neue deutsche Ausgabe - TASCHENBUCHAUSGABE 2 Bände plus Zusatzband – SONDERPREIS 79,- €
         5. William Boericke: Homöopathische Mittel und ihre Wirkungen - Materia medica und Repertorium - 10. Aufl. – 98,00 €

Ez utóbbi oldalon felsorolt repertóriumokból ingyenes olvasópróba is letölthető – ez nagy segítség a vásárlásnál.

Az internetes rendelésnél nem szabad elfeledkezni arról, hogy ezek a könyvek igen vaskosak, és ezért Magyarországra való küldésük költsége nyilván szintén nagyon magas. Ezért a vásárlás legolcsóbb megoldása, ha a könyvet egy németországi vagy osztrák ismerősük címére küldetik.

Kiegészítés:
A Boericke könyvet – amelyikben a Materia medica és a Repertórium is benne van – a következő weboldalról is érdemes megpróbálni beszerezni:
www.booklooker.de

E weboldal előnye, hogy – ellentétben az amazon.de oldallal – a vevőnek nem kell németországi bankszámlával rendelkeznie, mert a megrendelt könyvet előre, direkt az eladónak kell átutalnia (vagyis mindegy, hogy honnan utalja), és mielőtt rendel, a leírásban pontosan megtalálja a postaköltség nagyságát is.

A mai napon (2013. január 30-án), a Boericke könyvből a booklooker-de-n használtan három darab található:

1. Link: http://www.booklooker.de/B%FCcher/Boericke+Hom%F6opathische-Mittel-und-ihre-Wirkungen-Materia-medica-u-Repertorium-Boericke-Revidiert-u/id/A01iyUS101ZZD
Boericke, William: Homöopathische Mittel und ihre Wirkungen Materia medica u. Repertorium – 1972. – Ár: 45,00 € – Postaköltség EU országba ezért a könyvért: 12,00 €– PayPal németországi antikvárium ajánlata

2. Link: http://www.booklooker.de/B%FCcher/Boericke+Hom%F6opathische-Mittel-und-ihre-Wirkungen/id/A00YPWxB01ZZq
Boericke, William: Homöopathische Mittel und ihre Wirkungen Materia medica u. Repertorium Homöopathische Mittel und ihre Wirkungen – Ár: 45,00 € – Postaköltség EU országba ezért a könyvért ettől a cégtől: 12,00 €

3. Link: http://www.booklooker.de/B%FCcher/Boericke+Hom%F6opathische-Mittel-und-ihre-Wirkungen/id/A019VpaL01ZZA
Boericke, William: Homöopathische Mittel und ihre Wirkungen Materia medica u. Repertorium – 2002. – Ár: 60,00 € – Csak Németországba küldik, így a postaköltség: 3,90 €.


Feltéve: 2013. január 28.

Kiegészítés II.:
Tegnap egy kedves olvasó felhívta a figyelmemet egy weboldalra, ahol többek között az egész Boericke könyv – tehát mind a Materia medica, mind a Repertórium – olvasható, sőt le is tölthető angol, francia nyelven.

    http://homeoint.org/books
    http://www.homeoint.org/books4/boerirep/index.htm

És van még egy oldal, ahol fent van a Boericke-könyv:
    http://www.homeopathiclaboratories.com/matmed/zmatmed.php

De nem csak ez a könyv, hanem a klasszikus homeopátia más nagynevű szerzőinek a munkái is megtalálhatók ezen az oldalon – igazi kincsesbánya. Többek között e szerzők művei (abc és nem fontossági sorrendben):
     H.C. Allen, Cl. von Bönnignhausen, W. és O. Boericke (a szóban forgó Boericke könyvben William írta a Materia medica és Oscar a Repertórium részt), C.M. Boger, J.H. Clarke, S. Hahnemann, C. Hering, J.T. Kent, E.B. Nash.

Elsőként természetesen a Boericke könyvet tudom ajánlani, aztán Bönninghausen Materia medicáját – a listán így szerepelnek:

     BOENNINGHAUSEN, Clemens Maria Franz von
         Boenninghausen's Characteristics Materia Medica (English) par le Dr C.M. Boger
     BOERICKE Oscar by Oscar E. BOERICKE, M.D.
         Repertory (English)
         Le répertoire Médical (Français)
     BOERICKE, William
         Homoeopathic Materia Medica (English)


Feltéve: 2013. február 1.

Fontos kiegészítés (2013. augusztus 26-án):

William Boericke, aki az University of California Homoeopathic Materia Medica and Therapeutics tanszék vezető professzora volt, 1927-ben adta ki egy Philadelphia-i kiadónál „Pocket Manual of Homoeopathic Materia Medica” című művét, melyet a 9. kiadásától kezdve – melynek megjelentetésére az óriási érdeklődés miatt még ugyanabban az évben sor került – kiegészítették Oscar E. Boericke „Repertorium” című művével – így jött létre a homeopátiának ma egyszerűen csak „Boericke” név alatt ismert egyik alapműve.

E fontos könyv első németnyelvű fordítása 1972-ben jelent meg Margarethe Harms fordításában. 1995-ben e fordítás repertórium részét Heinrich Pennekamp teljesen átdolgozta és kiegészítette, mégpedig úgy, hogy ezek a kiegészítések felismerhetőek legyenek. Sok eredeti tünetnél további szereket is megnevezett, melyeket Boericke 1927-ben még nem ismerhetett. De ennél még fontosabb volt az, hogy új tüneteket is sorolt az eredetileg meglévőkhöz. Ezen kívül átvett néhány tünetet Boenninghausen „Local and Sides of Body” című munkájából.

Németországban a W. Boericke Materia Medica könyvét már a kezdetektől kiegészítésekkel jelentették meg. Az így kiegészített kiadások egymást követték, 2000-ben már a 6.-nál tartottak (nekem ez van meg, de azóta már több új kiadás is napvilágot látott). Ezek „korszerűsítésében” nagyon sok neves német és holland homeopata részt vett: többek között: Hans-Werner Hehl, Ernst H. Schmeer, Dr. Rolf Hartmann, Gerhard Bleul.

Minderről azért fontos tudni, mert e kiegészítések által a németnyelvű Boericke jelentősen gazdagodott, korszerűsödött, ami – tudtommal – az angol nyelvű változattal nem történt meg. Erre mutat egyfelől az internetről is letölthető angol változat szövege, másfelől a megrendelhető könyvek ára közötti jelentős különbség. 2013. augusztus 24-i adat szerint az amazon.de-nél az angol nyelvű új Boericke (MM és Repertórium) már 13,85 EUR-ért is kapható (igaz, erre sokat kell várni, de van egy 18,99 EUR-ba kerülő 2003. júniusi kiadású példány – ebből csak egy darab van –, mely raktárról azonnal kiszállítható).
     Ugyanakkor a németnyelvű Boericke használtan, vagyis régebbi kiadásban is legalább 45 EUR-ba kerül (lásd fentebb), a legújabb kiadás pedig sehol nem olcsóbb 98 EUR-nál. (Az árak mindenütt szállítás nélküliek.)
     Az árkülönbség tehát tetemes, ami csak azzal magyarázható, hogy az angol nyelvű Boericke mindvégig azonos az eredeti, azaz 1927-es művel.

Aki komolyan akar foglalkozni a homeopátiával, magát és rokonait, környezetét ezzel a ragyogó gyógymóddal akarja kezelni, annak a magyarul kapható két repertórium semmi esetre sem elegendő ehhez. Óriási szerencsének tartom, hogy a szakmailag is legjobb, leghasználhatóbb és mégis a legegyszerűbb, laikusok számára is legkönnyebben használható – és viszonylag a legolcsóbb – repertórium egy és ugyanaz, azaz a Boericke. Ezért ajánlom.
     De felhívom a figyelmet, hogy a németnyelvű Boericke sokkal jobb, mint az angol, és ezért, aki teheti, inkább azt szerezze be. Ami az angolban benne van, az minden megtalálható a németben is, fordítva azonban ez nem igaz.

Még egy fontos tudnivaló a Boericke repertóriumához: Oscar E. Boericke csak két értéket használt, ezért az angol nyelvű kiadásban dőlt betűs (= 3 értékű) és normál betűs (= 2 értékű) szerek szerepelnek – ez látható az internetről letölthető verzióban is. A németnyelvű Boericke-ben a háromértékű szert dőlt nagy betűvel, a kétértékűt dőlt normál betűvel jelölik, ez jobb megoldás, mint az angolban. (Szerintem ez könnyíti az áttekintést, és észszerű is, mert többnyire úgyis a magasabb értékű szereket használja mindenki.) Azoknál a tüneteknél, melyek az eredetiben nem szerepelnek (ezek külön jelölve vannak) egyértékű szerek is találhatók, ezek dőlt kisbetűvel állnak.


Feltéve: 2013. augusztus 26.


GYÓGYSZERKAPCSOLATOK

A HOMEOPATIKUS SZEREK AJÁNLOTT POTENCIÁI

VISSZA A GYAKORLATI HOMEOPÁTIA OLDALRA

VISSZA A HOMEOPATIKUS SZEREK OLDALRA
KEZDŐLAP         ÉRDEKESSÉGEK         HÍREK         SAJÁTVÉR TERÁPIA         ELMÉLETI HOMEOPÁTIA

GYAKORLATI HOMEOPÁTIA            ALKATI KEZELÉS            GALÉRIA            GYAKORI KÉRDÉSEK

LEGÚJABB FRISSÍTÉSEK            KERESÉS A HONLAPON            KAPCSOLAT            HASZNOS LINKEK